Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u petak da će dio Sirijaca i Iračana kojih je više od tri miliona izbjeglo u Tursku, primiti u državljanstvo, ne navodeći tačan broj ljudi koji bi bili obuhvaćeni tom mjerom.

 

“Naše ministarstvo unutrašnjih poslova upravo radi na tome i u okviru toga dio njih (Sirijaca i Iračana) će steći naše državljanstvo nakon svih nužnih provjera”, rekao je Erdogan u govoru koji je prenosila televizija.

“Među njima ima velikih stručnjaka, inžinjera, advokata, doktora. Iskoristimo to”, pozvao je. “Umjesto da im dopuštamo da rade na crno, dajmo im priliku da rade kao građani, kao djeca ove zemlje”, istakao je

Turski predsjednik nije rekao kada će se odluka donijeti, ali je rekao da je “naše ministarstvo unutrašnjih poslova spremno donijeti takvu odluku u bilo kojem trenutku”.

Više od tri miliona Sirijaca i Iračana koji su pobjegli iz svojih ratom zahvaćenih zemalja, sklonili su se u Tursku, navodi turska vlada.

Erdoganova najava dolazi u času kada su veze Turske i Europske unije koje su potpisale ugovor o migrantima, prolaze burnu fazu nakon propalog vojnog udara u julu za kojim su uslijedile čistke velikih razmjera.

“Pogledajte zapadnjake”, podrugljivo je komentarisao turski predsjednik u svom govoru u petak: “Počinju raditi računicu ako moraju primiti 100, 300 ili 500 izbjeglica”.

avaz.ba

 
Prethodni članakDžinovski kengur od 2 metra i 100 kilograma teroriše koga sretne (video)
Sljedeći članakUPOZORENJE: CIJELA PORODICA UMRLA NAKON ŠTO JE ŽENA NAPRAVILA JEDNOSTAVNU GREŠKU U KUHINJI!

OSTAVI ODGOVOR